Když jsme se na jaře rozhodli zorganizovat další ročník úspěšného festivalu Znovu do života spolu II., nikdo netušil, co vše nastane. Utlumení všech akcí a rapidní snížení počtu návštěvníků nás přimělo přemýšlet o jiné formě. Rozhodli jsme se pro netradiční způsob; a to zprostředkovat festival pomocí krátkých videí. Celý měsíc říjen vám budeme představovat 3–4 snímky týdně.
Festival jsme pojmenovali  NA DOMA, protože si ho můžete užít třeba od vás doma.
Tématicky jsme jednotlivá videa rozdělili do sekcí:

Co naše prababičky uměly a my už zapomněli

Toulky Prahou 4

Cvičení na celý den

Krása v každém věku

 

Věříme, že se vám festival bude líbit. Budeme moc rádi za jeho sdílení či lajkování.
Úvodní slovo ředitelky A DOMA

Každý festival začíná slovem ředitele. U nás je to slovem paní ředitelky. Od příště již videa se skvělým obsahem a zajímavými osobnostmi.

Co naše prababičky uměly a my už zapomněli

Pohádku režisérky Libuše KoutnéKdo probudí Pindruše“ z roku 1989 zná mnoho z nás. Příběh o princezně, ale také zlomyslných strašidýlkách – Pindruších. A přesně takto se chovají výborné koláčky z listového těsta. Tatjana Paďourová nám ovšem ukáže, jak tyto sladké neposedy zkrotit. A pokud se povedou, opravdu stojí za to. 

Dopátrat se místo vzniku dnešního pokrmu není vůbec jednoduché. Jisté však je, že jej znaly středomořské národy a odtud se pravděpodobně rozšířil i do dalších zemí. Původně se připravoval v popelu v krbu. Řeč je o pagáčích. Tajtana Paďourová nám teď ukáže svůj rodinný recept a věřte, že po shlédnutí videa budete mít sto chutí si je připravit.

I když název napovídá, že se jedná o dezert z hlavního města, není tomu tak. Velice se totiž podobá francouzského koláči Tarte Tropézienne. A jak nám prozradila Tatjana Paďourová při natáčení tohoto dílu – Co naše prababičky uměly a my už zapomněli, je pravděpodobné, že jsme si ho z Francie „importovali“ právě pro jeho lahodnou chuť. Narozdíl od jiných koláčů je totiž plněný krémem. Jdeme se ho naučit. 

Když loupete proso, vzniknou vám malé žluté kuličky, kterým se říká jáhly. Je to skvělá bezlepková potravina, ale také hlavní ingredience v našem prvním videu. Tatjana Paďourová nám představí jeden z tradičních receptů, které naše prababičky vařívávaly poměrně často. Je zdravý a moc dobrý. Na konci videa naleznete seznam surovin a ve videu postup, jak na to.

Cvičení na celý den

„Špička – pata – špička – pata“, v tanci poměrně častá poučka. Dnes však nebudeme tancovat, ale zaměříme se s Olgou Noskovou na stabilizaci plosek nohou. Dozvíme se, proč je důležité věnovat se i stabilizačnímu systému. A že tomu tak opravdu je, nám předvede cvičenkyně Eva, které je více než 90 let. 

To, že dýcháme pomocí plic je obecně známý fakt. Ale víte, že existuje několik sektorů s jejichž pomocí dýcháme? Olga Nosková ve studiu CERE nám vysvětlí a ukáže několik jednoduchých technik, které nám pomohou správně dýchat. A naučí nás i jógový dech. Pohodlně se usaďte a sledujte.

V dnešním dílu festivalového videa nás Olga Nosková naučí, jak správně aktivovat svalové partie. A to nejen před cvičením, ale třeba ráno po probuzení a nastartovat tak celý den. Video vzniklo v prostorách studia CERE, které má se cvičením bohaté zkušenosti. Vezměte si pohodlný oděv a pojďme na to.

Za to, že chodíme vzpřímeně, vděčíme hlubokému stabilizačnímu systému. Ten totiž udržuje naši páteř vzpřímenou a je její oporou. V tomto videu nám Olga Nosková ve studiu CERE ukáže, jak svaly stabilizačního systému procvičovat a na co si dát pozor. Ukáže jeden cvik ve stoje a jeden vleže. Pojďme na to.

Krása v každém věku

Oční linky – technika zkrášlování známá již ve starověkém Egyptu. Nejenže krásně zvýrazní tvar očí, ale dokáží jej i pozměnit. Jejich nakreslení  je takové malé kouzlo. Vizážistický kouzelník, Zdeněk Fencl, nám ukáže, jak je správně rozvrhnout a namalovat. 

V dnešním dílu Krása v každém věku si Zdeněk Fencl zvolil další modelku seniorku – paní Lili. Opět ukáže, jak na správné denní líčení, co a kdy nanášet a jakým způsobem. Proměna probíhala opět ve studiu Surface. 

Modelku Hanu jste již poznali. Díky vizážistovi, Zdeňkovi Fenclovi, se znovu promění. Tentokrát bude líčení výraznější, takové, které se hodí na večerní akce. Aby byl celkový dojem dokonalý, Hana si vyzkoušela i večerní kostým, který nám zapůjčila návrhářka Tatiana Kovaříková. Video opět vzniklo ve studiu Surface, kde se rodí profesionální vizážistky a vizážisti. 

Vizážista slavných, Zdeněk Fencl, nám ukáže, jak si správně připravit denní líčení. V prostorách studia Surface předvedl na modelce – seniorce Haně, že vhodně zvolený make up a několik vizážistických kouzel dokáží opravdu omladit. Tak se pojďme inspirovat a být krásná v každém věku.

Toulky Prahou 4

Poslední díl našeho festivalu zakončíme s nadhledem a to doslovným. Vypravíme se totiž na věž. Jestli si však představujete rozhlednu, asi Vás zklameme. Tato technická památka ze začátku 20 století, kam Vás zavedeme, měla jiný význam. Byla totiž vodárenská. Pojďme se podívat na jednu z význačných, však veřejnosti nepřístupných, památek Prahy 4. 

Část Prahy 4, Podolí, je od nepaměti spjata s řekou Vltavou. Pokud k tomu vyslovíme jméno Josef Rösller Ořovský, bude znalcům jasné, že se jedná o jachting. Další zajímavé stavbou v našem seriálu Toulky Prahou 4 je zázemí Českého Yacht Klubu. Budova viditelná z nábřeží jistě mnohé láká k návštěvě, bohužel není veřejnosti volně přístupna. Tak se pojďme do této neobyčejné památky podívat. 

My Češi máme rádi pivo, zejména to naše, české. Je to náš národní poklad. A víte jak takový pivovar na konci předminulého století vznikal? Jeden z těch velkých stojí i zde, na Praze 4. A dokonce se v něm zase vaří pivo. Nyní se zde vyrábí pivo značky Moucha. Tak se tam pojďme podívat.

Praha 4, to nejsou jenom sídliště a business centra. Je zde i mnoho zeleně, parků a dokonce chráněných území. Na jedno z nich nás zavede patriot a zastupitel Prahy 4, Lukáš Zicha. Tento přírodní útvar objevoval už jako kluk a má k němu dodnes blízký vztah.